Planerade aktiviteter 2025
MEDLEMSMÖTE vår egen Roy Karlsson på temat Mänskliga rättigheter
Vad innehåller deklarationen om de mänskliga rättigheterna från 1948? Vi provar en form av Berättarcafé med Roy Karlsson som var en av initativtagarna till tankesmedjan Innsae som startade föreningen Dialog-Bildning och är sedan dess styrelseledamot.
Efter inledningen av Roy blir det dialogsamtal i grupper och dessutom tid för föreningsfrågor och fika. Vi avrundar 20.00
DIALOGSEMINARIUM MARIA WOLRATH SÖDERBERG
”Varför är det så svårt att ställa om? Och vad kan få fart på oss?”
Dialogseminarium med docenten i retorik Maria Wolraht Söderberg om vad som hindrar oss att leva klimatsmart. Hennes bok ”Ursäkta mig” finns flera ex för lån i föreningen att läsa före seminariet. Mer info här https://www.mariawolrath.com/
DIALOGSEMINARIUM FRIDA STRANNE
Seminarium med docenten i freds- och konfliktforskning Frida Stranne som är expert på amerikansk politik, kultur och samhälle. Läs mer här https://fridastranne.com/
Dialogseminarium med Pella Thiel
Pella Thiel, aktivist och författare, talar om Naturens rättigheter – hon beskriver den stundande ekologiska krisen som en existentiell kris som kan ge oss en ny vision för mänskligheten och civilisationens utveckling. Mer info här https://pellathiel.se/
Genomförda möten 2025
11 feb 2025 Jon Johansson Blå zoner
18 mars Mats Trondman
MEDLEMSMÖTEFrom human doing to human being med Johannes Löf
Vi provar en form av Berättarcafé denna gång med vår medlem Johannes Löf, känd Västerviksprofil, berättar om sin livsförändring under rubriken Från hårt pannben till varmt hjärta, en resa från Human Doing till Human Being. Sen blir det dialogsamtal i grupper och dessutom tid för föreningsfrågor och fika.
Dialogseminarier genomförda 2024
7 maj hölls första offentliga seminariet i gymnasiets aula med professor emeritus Sven-Erik Liedman i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs Universitet. Temat var Bildning – en förutsättning för demokrati. Vart är svensk demokrati på väg? 64 deltagare med samtalsgrupper och återrapportering och kommentarer av Sven-Erik. Mycket positiva kommentarer. Samarbete med gymnasiet.
27 maj arrangerades ett lokalt dialogseminarium på Campus med tema: Synen på äldre då, nu och i framtiden. Vem bestämmer över de äldre? En kvalitetsutvecklare och en områdeschef i kommunen, Annelie Djerf och Annica Mässing, höll föredraget. 22 deltagare, bl a omsorgsanställda, anhöriga, några politiker, och med mycket aktiva samtal.
4 juni arrangerade vi ett dialogseminarium för sistaårsgymnasister med föredrag av levnadskonstnären och författaren Markus Torgeby som talade om det enkla och viktiga i livet. Ca 120 gymnasister och lärare deltog livligt i samtal och en frågestund. Samarbete med gymnasiet.
29 aug talade Lars Pålsson Syll, professor i samhällsvetenskap vid Malmö Universitet om Det finanspolitiska ramverket. Har Sverige råd med demokrati och välfärd? Ca 40 deltagare på Campus vittnade om hur angelägen frågan är och hur lite det skrivs om problematiken i medier.
16 sept höll Sverker Sörlin, idéhistoriker, författare och professor i miljöhistoria vid KTH ett synnerligen uppskattat föredrag om Vikten av bildning för att möta samhällskriser. 58 personer träffades på gymnasiet.
16 sept på eftermiddagen höll Sverker Sörlin ett speciellt skolanpassat föredrag för inbjudna lärare ifrån kommunen. Drygt 250 deltog på arrangemanget som föreningen bjöd på och som ingick i lärarnas fortbildningsdagar. Samarbete med kommunen.
18 o 19 sept gav Teaterskeppet en teaterföreställning av Mathissen av Harold Pinter på Teater Järnet. Båda kvällarna inbjöds publiken till gruppvisa samtal kring temata Makt respektive Kultur. Ca 25-30 personer deltog varje kväll och utcheckningen visade tydligt att dialogsamtal direkt i samband med en teaterföreställning ger så mycket mer utbyte av upplevelsen. Samarbete med Riksteatern och Teaterskeppet.
10 okt föreläste tre forskarstuderande på Campus: Thomas Sjöström, Klara Björkum, Michaela Ericsson om sin forskning kring Äldre och ensamhet. 33 personer deltog i mycket engagerade samtal och idéutbyten. Det uttrycktes tydlig vilja att fortsätta träffas kring temat. Samarbete med Campus.
24 okt på FN-dagen hade Emmicki och Valter Roos workshop om Jämställdhet och kvinnans roll i samhällsbyggandet. Temat knöt an till uppdraget för regioner och kommuner att arbeta med jämställdhet i beredskapssyfte och att använda erfarenheter från Ukrainakriget. 40-talet personer i åldrarna 9-77 år deltog livligt i workshopen och i gruppsamtal. Samarbete med Studiefrämjandet i deras lokal på Järnet.
12 nov utvecklade Jonna Bornemark, professor i filosofi på Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola, tankar om att ett Bredare kunskapsbegrepp kan förändra vår kultur. 112 deltagare var entusiastiska över föredrag och samtal. Samarbete med Gamleby Folkhögskola i deras lokaler.
19 nov visades den helt nya filmen Det omätbara, regisserad av Nils Petter Löfstedt. Filmen relaterar till Jonna Bornemarks kunskapssyn och handlar om arbetet inom förskola och äldreomsorg. Löfstedt belyser konsekvenser av samtidens effektiviseringshets. Samarbete med kulturhuset Bryggaren där filmen visades. Ca 80 personer deltog i samtalen.
Totalt har vi haft upp mot 900 personer aktivt deltagande i samtal som varit enormt uppskattade.